THY – Turkish Airlines, Inc. (Turkish: Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı) is the national flag carrier airline of Turkey, headquartered in the Turkish Airlines General Management Building on the grounds of Atatürk Airport in Yeşilköy, Bakirköy district, Istanbul. It operates scheduled services to 146 international and 41 domestic cities (38 domestic airports), serving a total of 187 airports, in Europe, Asia, Africa, and the Americas. The airline's main base is at Atatürk International Airport, with secondary hubs at Esenboğa International Airport, Sabiha Gökçen International Airport, and Adnan Menderes Airport. In 2006, 2007, 2008, 2009 and 2010 THY carried 17 million, 19.7 million, 22.5 million, 25.1 million and 29 million passengers with total revenues of US $2.23, US $3.0, US $4.5, US $4 and US $5.6 billion, respectively.







During Skytrax's 2011 World Airline Awards ceremony, Turkish Airlines won Europe's Best Airline and Southern Europe's Best Airline awards, as well as the award for the world's Best Premium Economy Class Airline Seat. It is also 9th in the world's Best Airline ranking.





The airline has more than 15,000 employees. THY has been a member of the Star Alliance network since 1 April 2008.



Turkish Airlines is in talks with JAT of Serbia to establish a new company instead of JAT Airways that is in debt.





Turkish Airlines is currently an official sponsor of FC Barcelona, Manchester United F.C., Maroussi Basketball Club, Valencia Basket Club and the Turkish Airlines Euroleague Basketball. The airline also brand promotion ambassador Kobe Bryant and 2010 tennis season No.1 Caroline Wozniacki has become the new face of Turkish Airlines Business Class and Comfort Class until 2014.







Turkish description below:



Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı ya da kısaca THY, Türkiye'nin ulusal havayolu şirketi yani bayrak taşıyıcısıdır. THY'nin merkezi Atatürk Havalimanı'ndadır. Ayrıca Ankara'da, Esenboğa Uluslararası Havalimanı'nda da bir hub'ı bulunmaktadır. Türk Hava Yolları'nın uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika , Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır.



THY, dünya havacılık oscarlarını dağıtan skytrax tarafından 2011 Avrupa ve Güney Avrupa'nın en iyi havayolu, 2011 En iyi premium ekonomi sınıf koltuğu bulunan havayolu, 2010 Dünyanın en iyi ekonomi sınıfı yemek hizmeti veren havayolu, 2010 Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu şirketi ödüllerine layık görülmüştür. Aynı zamanda 2011 yılı verilerine göre de dünya'nın en büyük 9. havayolu şirketidir.



2011 yılının başında, Dünya'nın saygın havacılık dergisi ATW (Air Transport World) tarafından 2010 Yılı Dünya Havacılık Sektörü Liderliği Ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, THY'nın tarihi boyunca Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi ödülünden sonra almış olduğu en büyük ikinci ödül olarak nitelendirilmektedir.



Ayrıca THY Dünya futbol devleri ile de sponsorluk anlaşmaları gerçekleştirmektedir. Bunlar arasında FC Barcelona, Manchester United ve Shakhtar Donetsk futbol kulüpleri sayılabilir. Bu sözleşmeler ile THY Barcelona, Manchester United ve Shaktar Donetsk'in resmi havayolu taşıyıcısı olmuştur.Ayrıca ülkemizde Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un ve Yunanistan basketbol liginden Maroussi B.C.'nin de sponsorudur. Bunların dışında Avrupa Basketbol Ligine de sponsor olarak lige Turkish Airlines Euroleague adı verilmiştir. THY reklam filmlerinde de ünlü isimlere rol vermektedir. Bunlar arasında; Kobe Bryant, Caroline Wozniacki, Youssou N'Dour, Kıvanç Tatlıtuğ sayılabilir.THY bu sponsorluklar ile Avrupa'daki etkinliğini arttırarak şirketler sıralamasında ilk 3'e yerleşmeyi hedeflemiş ve bunu 2010 yılında gerçeğe dönüştürmüştür.



Star Alliance üyesi Türk Hava Yolları, şu anda 139 dış hat ve 42 iç hat olmak üzere toplam 181 noktaya sefer düzenliyor. Bu 181 uçuş ağı ile en çok uçuş ağı bulunan hava yolları listesinde Avrupa'da 3, tüm dünyada ise 8. sırada yer almaktadır.


 
Top